Ghostwriter

Har du et godt emne til en fagbog, men kan du ikke selv skrive bogen, så kan en ghostwriter hjælpe dig. 

Få hjælp fra en ghostwriter

 

Kæmper du stadig med “Show, don’t tell”? Har du allerede udskiftet samtlige adjektiver med verber? Og er det ved at være flere år siden, du lovede dig selv, at i år ville du skrive den bog?

Så har du muligheden for at få hjælp til at få formidlet din viden, så den ikke får lov til at gemme sig i dit forskningsprojekt eller i din specialistvirksomhed.

Hvem gør hvad?

Du er eksperten på dit faglige område, og en ghostwriter er formidleren af din viden eller din historie. Min opgave er derfor at indsamle viden og formidle den, så den rammer lige præcis din læser. Vi gør hver især det, vi er bedst til, men vi gør det i et samarbejde med hinanden. Så i virkeligheden er “ghostwriter” ikke et helt dækkende begreb, for det er nærmere en medforfatter, du får.

Hvis du faktisk godt kan skrive selv og også godt kan lide at skrive, så vil jeg langt hellere hjælpe dig med at få skrevet den bog på andre måder end som din ghostwriter. For eksempel som din redaktør.

Arbejdsprocessen

Hvis du imidlertid ved, at din eneste måde at få formidlet din viden på er ved, at andre skriver for dig, så foregår processen sådan: Jeg interviewer dig og finder ind til kernen af dit budskab, og i fællesskab skaber vi en god struktur og beslutter, hvordan indholdet skal doseres. Ofte dukker nye idéer op undervejs, koncepter bliver forfinet, og metoder bliver videreudviklet. Det plejer at være en inspirerende, dynamisk og udfordrende proces.

Mens jeg får sat ord på dine tanker og skriver på din bog, følger du med fra sidelinjen og redigerer og godkender løbende teksten, så vi begge bliver tilfredse. En af mine forfattere har sagt om processen, at, når vi går i gang med at indkredse idéerne og lave interviews, er det stadig hendes bog. Når hun så ser det første udkast, er det ikke hendes bog længere, men derimod min. Og når vi så retter bogen igennem, tænker nyt, omskriver, smider ud og skriver til, bliver det igen hendes bog. Og det bliver den ved med at være.

En ghostwriter er ikke incognito - det er en samarbejdspartner

Når ghostwriteren ikke er et spøgelse

Det er stadig dig, der er forfatteren. Men jeg er ikke hemmelig og altså ikke noget spøgelse. Derfor står jeg også i kolofon og titelblad som den, du har arbejdet sammen med om teksten, altså alt det, der handler om det formidlingsmæssige og om doseringen af indholdet. Men selve indholdet er din viden, det er dig som fagperson, der står på mål for bogen. Og dig, der får roserne … og kritikken. Men jeg vil stadig gerne med til din bogreception og drikke champagne.

Vil du selv være projektleder? Eller gider du ikke svare på flere mails? 

Udgiver du bogen selv, er du også projektlederen undervejs. Hvis du ikke gider at bruge din tid på at finde ud af, hvem der pt. har masterdokumentet eller på at jonglere med mails, på indsamling af rettelser fra alle involverede. Alle. Eller på at give grafikeren besked om, at der forresten er en øvelse, du har glemt at få med i bogen, dagen før den skal sendes til tryk, ja så gider jeg godt, og du kan derfor også hyre mig som din projektleder.

Skal jeg have et bogteam?

Ja, du skal have et bogteam, hvis du er indieforfatter og udgiver selv. Et dygtigt et af slagsen.

Jeg har hjulpet flere eksperter videre med deres bogprojekter og har indtil videre skrevet ti fagbøger. Nogle på traditionelle forlag og andre for indieforfattere. Når du er på et traditionelt forlag, er forlaget dit bogteam sammen med mig. Som indieforfatter er du selv forlægger og sætter holdet. Enten sammen med mig eller alene.

… og skal det virkelig koste så meget? 

Ja.

Hvorfor?

Fordi ydelser af høj værdi koster mange penge. Og fordi det kræver tid, energi, dygtighed, samarbejdsevner, psykologisk indsigt og viden at skrive en bog. Og det koster. I dette tilfælde mere end 100.000 kroner.

Prisen for ghostwriting af en fagbog

Et manuskript på op til 200 sider a 300 ord pr. side koster som udgangspunkt:

125.000 kr. i honorar + en royaltyprocentsats på 7,5% af salget.

Projektledelse er ikke inkluderet i prisen, men kan tilkøbes.