Få redigeret dit manuskript


styr på strukturen, samling på indholdet 

... og slettet alt det, du ikke skal have med.


At redigere er lige så vigtigt som at skrive

Du har blødt ud over den bog … måske hver dag gennem flere år. Og det er fristende at ændre dokumentet til “Final_final_version_nu_er_den_final”, når du endelig har kæmpet dig frem til de planlagte 50.000 ord. Forord og bagsidetekst er på plads. Nu skal bogen fyres af sted.


Men den afsluttende fase er ikke slut, den er først lige begyndt. For nu begynder redigeringen. Og dit manuskript er stadig kun et udkast. Også selvom du synes, at du allerede har rettet til undervejs. 


Brug tid på redigering ... lang tid

For det er værd at lægge fire måneder oven i de fire år, du allerede har brugt.

Også selvom det er lige før, du hellere vil se Cirkusrevyen fra 1998 (det er den, hvor Ulf Pilgaard er en baby) fem gange i træk end at kigge på dit manuskript én eneste gang til.

Men det er i redigeringen, at bogen bliver god. Og det er i virkeligheden i redigeringen, at du skriver din bog færdig. Slagt og finpuds

Redigeringsarbejdet handler ikke om at finde fejl. Det er en kreativ proces, modsat hvad mange tror.

Det er her, vi finder frem til, hvad teksten skal kunne, og hvordan vi får den til at lykkes. Det er her, vi forædler teksten, vi smider ud, rydder op, skriver om, skriver til, finder nyt og gør den færdig til en læser.

I en redigeringsproces sidder jeg med fingrene begravet i din tekst. Jeg tør nemlig godt at slagte det, du har forelsket dig i, og jeg tør også godt at omformulere det, der er svært at forstå. For hvis jeg ikke forstår din tekst, forstår din læser den højst sandsynligt heller ikke.

Du kan også blive bedt om at skrive nye afsnit eller et helt nyt kapitel. Og at genoverveje, om du rent faktisk har skrevet den bog, du har lovet.

Kort sagt, jeg kan være pisse irriterende. Til gengæld får du en god bog ud af det. Det vil sige en bog, der henvender sig til den rigtige læser, hvor kapitler, afsnit og sætninger hænger sammen, hvor din viden, din metode, dine tanker bliver præsenteret på den bedst tænkelige måde. 

merethe klint

-udviklingskonsulent-

Jeg vidste, at bogen skulle skrives, men jeg vidste også, at jeg havde brug for hjælp til den redaktionelle del. Den ekspertviden, Rikke hjalp mig med fra dag et, var fuldstændig afgørende for at lykkes med bogen. Rikke startede processen forfra. Efter at hun havde kigget på alt mit foreløbige materiale lavede hun en helt ny struktur på bogen og bad mig om at begynde at skrive forfra. Og det gjorde jeg så …

Rikke er yderst kompetent til sit arbejde og hun er samtidig en meget behagelig person. Hun er skarp på både den overordnede struktur og detaljen. Hun siger de ting, der skal siges på en kærlig og konstruktiv måde, så man som forfatter hele tiden føler sig i trygge hænder og kan læne sig trygt tilbage i, at Rikke kender processen og ved hvad der virker – både processuelt og i forhold til det endelig produkt. Jeg har fået en meget, meget fin bog, som alle siger, virker meget gennemarbejdet og med en rigtig god struktur og stringens i sig.

Det, jeg satte størst pris på, var ALT! Rikkes evne til at holde overblik over både hele processen og hele produktet samtidig med at hun formåede at være skarp på detaljen og komme med små fine hentydninger om, at ”nu skal du lige huske at få styr på en grafiker, Merethe” eller ”har du styr på en korrekturlæser” osv. Dette krydret med Rikkes utroligt fantastiske personlighed har gjort hele arbejdet til en udsøgt fornøjelse.

Bogen har indtil videre betydet, at jeg kan brande mig selv og min virksomhed meget bedre, end jeg kunne før. De tilbagemeldinger jeg indtil videre har fået på bogen er rigtig positive, og på PR-siden kommer den både i Ledelse i Dag, Berlingske Business, Offentlige ledere og Business Travellers.

Tak! For dine kompetente bidrag og dit skønne væsen.


(og ja, det var en lang testimonial. Men den er altså også god! Hilsen Rikke.)

Er redigering ikke bare korrektur?

Der er forskel på redigering og korrektur. En ret stor forskel endda.

Korrektur er, når din tekst bliver rettet igennem for stavefejl, grammatiske fejl og kongruensfejl.
Det er sidste led, inden din bog skal layoutes.

Korrekturlæseren tager ikke stilling til, om du kan bruge et mere sprælsk ord, om du skal have cases med i kapitel fire, om din bog har godt af at blive inddelt på en anden måde, osv. 

Det gør din redaktør derimod. 

Redigering er alt det, der handler om:

  • Struktur
  • Sammenhæng
  • Indhold
  • Relevans
  • Fortællerstemme
  • Formidling

Altså alt det, der er trinnet før en korrektur. Så lad endelig være med at hyre din redaktør som din korrekturlæser. Det er vi nemlig ikke eksperter i.

Priser

Prisen for en gennemgribende redigering af dit manuskript inkluderer tre redigeringsrunder og samtaler undervejs.

Hvis din bog er tip top og nærmest ikke har brug for nogen rettelser, får du en anden pris end dem, du ser herunder. Det kan være, at du kun har brug for én eller to redigeringsrunder.

Du får også en anden pris, hvis din bogidé er god, men det meste af din tekst gør ondt i øjnene at læse, så stort set alt skal skrives om. Men som udgangspunkt vil priserne typisk ligge her: 

Op til 30.000 ord


kr.

30.000

                 + moms

Op til 40.000 ord


kr.

40.000

                 + moms

Op til 60.000 ord


kr.

50.000

                 + moms

Op til 70.000 ord


kr.

55.000

                 + moms

Hvad får jeg i en redigering?

Du får tre runders redigering

Struktur


Skelettet bliver skabt, alt bliver rykket rundt, og en ny fordeling af kapitler bliver

til. 

Sammenhæng


Noget indhold ryger ud, og andet tilføjes. Og der bliver skabt sammenhæng mellem afsnit og kapitler. 

Sprog 

Sproget får en gevaldig oprydning, så der hele tiden er flow. Og så læseren ikke keder sig. 

I hver runde får du:

  • En samtale med vejledning over telefon eller zoom, så du kan arbejde videre med dit manuskript., inden du sender det til mig til næste rundes redigering.

  • En feedbackjournal, der fortæller dig om de seneste ændringer, og hvad du kan arbejde videre med. 

Derudover får du:

  • Vejledning i at skrive en bagsidetekst, der hjælper dig med at sælge bogen. 
  • Vejledning i at skrive en "Om forfatteren"-tekst, der fortæller, hvorfor du er den bedste til at skrive lige præcis den bog.

Vil du helst undgå, at andre roder med din tekst?


Så skal du vælge en feedbackrunde i stedet for. Der har du selv hænderne i manuskriptet og foretager alle rettelser.


 I en redigering er der nemlig ikke noget, der er helligt for mig.


Skriv til mig på rikke@rikkefinland.dk, hvis du er i tvivl om noget.


Send mig også gerne en mail, hvis du vil ringes op. Min telefon er nemlig ofte slukket, fordi det er væsentligt nemmere at skrive bøger, når jeg ikke taler i telefon.

There is nothing to writing. All you do is sit down at a typewriter and bleed.

Ernest Hemingway

Ole aagaard olsen

-psykolog-

Jeg er druknende, da jeg kontakter Rikke. Overblikket over min bog har jeg mistet. Strukturen skrider, gentagelserne tager til, og  jeg  forføres også så småt til at skrive en anden bog, end den jeg havde planlagt.

Rikke så og forstod mit druknende kaos. Hun fandt tilbage til min oprindelige bog og samlede og lukkede den, mens hun også hjalp til at udvikle mit oprindelige manuskript.

Du kan trygt lægge dit manuskript over i hendes kyndige hænder og hoved. Der kommer en bog ud af det. Bedre bliver det vist ikke.

Cookies? By continuing to use this site, you accept our use of cookies.