Redigering af dit manuskript

Få styr på strukturen, samling på indholdet og få slettet, slettet, slettet. At redigere er lige så vigtigt som at skrive. 

 

Brug ekstra tid på at redigere din bog. Og giv din bog de bedste betingelser.

Du har blødt ud over den bog … måske hver dag gennem flere år. Og det er fristende at ændre dokumentet til “Final_final_version”, når du endelig har kæmpet dig frem til de planlagte 270 sider. Forord og bagsidetekst er på plads, og kapitlerne fylder de sidste 265 sider. Nu skal bogen fyres af sted.

MEN den afsluttende fase er ikke slut, den er først lige begyndt. For nu begynder redigeringen.

 

Brug tid på redigering … lang tid 

For det er værd at lægge fire måneder oven i de fire år, du allerede har brugt. Også selvom du hellere vil se årets Cirkusrevy fem gange i træk end at kigge på dit manuskript én gang til. De fire måneder kan betyde, at du går fra en okay bog til en god bog, fra syndigt rod til sammenhæng, og fra “så tør, så det svier i øjnene” til en page turner af dimensioner. Det er de fire måneder værd. Og det er også fem, seks og syv måneder værd.

 

Er redigering det samme som korrektur?

Redigering er ikke det samme som korrektur, som mange tror. Korrektur er, når teksten støvsuges for stavefejl, grammatiske fejl og kongruensfejl. Korrekturlæseren retter fejlene og sender den færdigrettede tekst til forfatteren. Redigering er alt det, der går forud. Alt det, der handler om:

 • Struktur
 • Indhold
 • Udsigelse

Det vil sige om:

 • Sammenhæng
 • Struktur i forhold til kapitelinddeling
 • Hvad der er væsentligt, og hvad der ikke er
 • Fortællerstemmen 
 • Stil
 • Tekstflow
 • Udvælgelse og brug af cases
 • Øvelser
 • Sproglig optimering
 • Formidling i forhold til målgruppen.

 

En kreativ slagter

Redigeringsarbejdet handler ikke om at finde fejl. Det er en kreativ proces. Det er her, vi finder frem til, hvad teksten skal kunne, og hvordan vi får den til at lykkes. Det er her, vi forædler teksten, vi smider ud, rydder op, skriver om, skriver til, finder nyt og gør den færdig.

I en redigeringsproces sidder jeg med fingrene begravet i din tekst. Jeg tør nemlig godt at slagte det, du har forelsket dig i, og jeg tør også godt at omformulere det, der er svært at forstå. For hvis jeg ikke forstår din tekst, forstår din læser den højst sandsynligt heller ikke. Du kan også blive bedt om at skrive nye afsnit eller et helt nyt kapitel. Og at genoverveje, om du rent faktisk har skrevet den bog, du har lovet. Kort sagt, jeg kan være pisse irriterende.

Redigering er lige så vigtig en proces som selve skriveprocessen.

 

Pris på redigering af manuskript

Prisen for en gennemgribende redigering af dit manuskript inkluderer tre redigeringsrunder og samtaler undervejs. Hvis din bog er tip top og nærmest ikke har brug for nogen rettelser, får du en anden pris end dem, du ser herunder. Det kan være, at du kun har brug for én eller to redigeringsrunder. Du får også en anden pris, hvis din bogidé er god, men det meste af din tekst gør ondt i øjnene at læse, så det meste skal skrives om. Men som udgangspunkt vil priserne typisk ligge her: 

Op til 75.000 ord:   60.000 kr. + moms
Op til 60.000 ord:   50.000 kr. + moms
Op til 45.000 ord:   40.000 kr. + moms
Op til 30.000 ord:   30.000 kr. + moms

Priserne regnes ud fra antallet af ord i din bog, når vi begynder arbejdet med bogen.

Skriv til mig på rikke@rikkefinland.dk, hvis du er i tvivl om noget. Send mig også gerne en mail, hvis du vil ringes op. Min telefon er nemlig ofte slukket, fordi det er væsentligt nemmere at skrive bøger, når jeg ikke taler i telefon.

 

Har du brug for løbende vejledning i stedet?

Det kan også være, at du har mere brug for løbende vejledning, mens du er i gang med at skrive. Med en hånd at holde i er der nemlig større sandsynlighed for, at du ikke bevæger dig ud ad alt for mange vildveje. Et par stykker er okay. Men du skal helst kunne finde tilbage til fokus for din bog. Så kan et klippekort være det rigtige for dig, for her du frihed til at kontakte mig, når du har behov. Og jeg tager telefonen, når du ringer. 

There is nothing to writing. Alle you do is sit down at a typewriter and bleed.

– Ernest Hemingway