september 20, 2019

Fremtidens forfatter går fra forfatterskab til fællesskab, fra isolation til collaboration.

Før sommerferien 2019 tog jeg et trendspotterkursus hos Future Navigator. Og ja, pointen var at lære at spotte, i hvilken retning udviklingen inden for ens fag er på vej hen. Altså i mit tilfælde om fremtidens forfatter og om bogbranchen.

Bogbranchen har været alt andet end kedelig at observere – eller være en del af – de sidste 10 år. Dels på grund af nye muligheder for at udgive bøger og dels på grund af forfatternes entreprenørskab, innovation og mod.

En væsentlig pointe er, at hvis forfatterne skal kunne klare sig på de nye vilkår, som teknologien lige pludselig har givet dem – altså med muligheden for indieforfatterskaber – så er de nødt til at skabe fællesskaber. Til gengæld vil et væld af nye muligheder dukke op, hvis forfatterne tør at blande temaer, genrer, at skabe hybrider og blande sig med hinanden. Det handler om at skabe fællesskaber på tværs. Og om at turde at gøre tingene anderledes. Eller på sin egen måde. Og sammen med andre.Forfattertrend

Jeg tror på, at forfatterne i fremtiden vil deltage i online såvel som fysiske communities sammen med andre forfattere – og ikke kun i skrivegrupper.

De vil producere indhold til hinandens bøger, de vil samarbejde om workshops og bogpromoveringer. Fluefiskeriforfatteren holder udgivelsesfest med forfatteren til bogen om bivuakker. Digteren laver en oplæsning sammen med geologen, fordi de begge beskæftiger sig med bjerge – fra metaforer til metamorfoserede bjergarter.

I kontorfællesskaberne flytter forfatterne ind og overtager (nogle af) pladserne fra kommunikationskonsulenterne og freelance redaktørerne (som mig) i stedet for at sidde i et hjørne af stuen derhjemme og læse om de andre forfattere via facebook.

For forfatterne handler det om at gå fra isolation til collaboration. Fra forfatterskab til fællesskab.

Det er i hvert fald, hvad jeg tror om fremtidens forfatter … og hvad jeg håber!

Photo øverst: Marvin Meyer, Unsplash

Om forfatteren

Rikke Finland


Redaktør, bogudvikler og fan af fagbøger ... og ja, også med flere grå hår i dag, end da billedet blev taget.

Cookies? By continuing to use this site, you accept our use of cookies.