Allerede her får du en major spoiler alert:

Det gør du selv.

Hvis du vælger at udgive selv, er du også din egen projektleder.

Det er er ikke så meget anderledes, end hvis du skal renovere dit køkken. Du skal både kontakte en vvs’er, som skal installere den nye vask, og maleren, skal du også have fat i, for det er hende, der skal male væggene. Og køkkenet kan du heller ikke sætte op selv, så her skal du også have fat i en leverandør. Overordnet set er det det samme projekt: Et hvidt 90’er laminat køkken, der skal renoveres, fordi du ikke længere kan holde ud at se på de lakerede fyrretræslister.

Men arbejdet skal udføres af flere forskellige fagfolk med hver deres ekspertise. Og dem sørger du for at hyre og for at styre.

Ligesom ved din bog. 

Projektlederen er uundværlig

Hvis du selv vælger at udgive bogen, er du også selv herre over den. Du hyrer altså et team til at tage sig af de forskellige dele, som du ikke selv er god til. Måske er det alle dele undtagen at skrive. Måske får du endda også en til at skrive for dig.

Projektlederen er vigtig.

For det er projektlederen, der holder i alle trådene. Og det er projektlederen, der søger for, at leverandørerne såsom redaktøren, korrekturlæseren, grafikeren, trykkeriet og PR-konsulenten:


 • … får de informationer, de har brug for.
  Ikke fra tre forskellige personer, hvoraf den ene ikke kan lide grøn, den anden mener, at “af sted” er i ét ord, og den tredje har hørt om et billigere trykkeri i Letland, selvom alle aftaler allerede er skrevet under. Informationerne skal komme fra én person. Projektlederen. Og kun relevante informationer.
 • … kender deadlinen for lige præcis deres opgave.
  Og ikke modtager mails fra alle de andre leverandører, som har nogle andre deadlines.
 • … kun har én kontaktperson, de skal kontakte ved tvivlsspørgsmål.
  Og ikke cc’er samtlige mails til samtlige leverandører, som samlet set er ligeglade med, at Dansk Sprognævn ikke kunne svare i dag, men vender tilbage i morgen.
 • … modtager de rette dokumenter.
  Og ikke den version, der hedder final_final_nope_nu_er_den_final_slut.docx. Som alligevel ikke var final.
 • … får svar på deres mails.
  Fra én person og ikke med 13 cc’mails hængende bag sig. Heller ikke den om Dansk Sprognævn. Eller den om den grimme grønne farve.
 • … og mange (uendeligt mange) flere af den slags.
Projektleder på bogprojekt

Photo: Science in HD, Unsplash

Indhold – udseende – og ud i verden

Tænk på det at være projektleder som et tredelt projekt, hvor du skal: 

 • Producere indhold til bogen
  Planlægning af indholdet af bogen og tekstskrivningen, som forfatteren, redaktøren og korrekturlæseren tager sig af.
 • Skabe udseendet på bogen
  Layout af bogen, som grafikeren tager sig af
 • Sende bogen ud i verden.
  At få bogen fysisk ud i verden, som trykkeri og distribueringskanalerne tager sig af. At fortælle verden om bogen, som pr-konsulenten tager sig af. Salg af bogen på salgsplatforme såsom din egen hjemmeside, Saxo, boghandlere mm, som du tager dig af eventuelt i samarbejde med andre.                 

Hver person, du hyrer, har sin del, de tager sig af.


Alt sammen foranlediget af dig og selvfølgelig hele tiden i samarbejde med dig, som er projektlederen på din bog.  

Sørg for at få hjælp, hvis du hverken er struktur- eller overblikstypen

Så hvis du ikke kan holde styr på, hvem der har masterdokumentet, eller hvornår diverse deadlines falder, og hvis du heller ikke kan huske de seneste rettelser, eller huskede at sende bagsideteksten til korrektur og ikke ved, om grafikeren nåede at ændre punktopstillingen på side 143, skal du ikke gøre det selv.

Hyr i stedet én til at holde styr på samtlige dele af arbejdsprocessen. Mange redaktører er vant til at være med fra begyndelsen af et projekt, til bogen bliver sendt på gaden.

En projektleder kan være den person, der sørger for, at dine leverandører gider at arbejde sammen med dig en anden gang.
Photo øverst: Andrew Neel, Unsplash

Om forfatteren

Rikke Finland


Redaktør, bogudvikler og fan af fagbøger ... og ja, også med flere grå hår i dag, end da billedet blev taget.

Cookies? By continuing to use this site, you accept our use of cookies.